Monday, March 14, 2016

FUNDay on Sunday 2016

Hai semua. Morning uolls. Assalamualaikum w.b.t
So pagi ni, I wanna  update with my new stories. Last sunday, akak2 BH buat satu event yg dinamakan Funday. Kak Husna was the main lead in organizing this event. ade games and makan2. Event ni dibuat untuk eratkan lagi bonding, relieve stress dan have fun.

The event actually start at 9, however me and my other housemates were a bit a late cozzz hehe. Bukan sbb bangun lewat, tapi kitorang masak sikit pagi tu-nasi ayam. We already cook Nasi ayam for dinner malam sblum tu, tetapi nasi dan ayam dah habis sbb kitorang ajak Arni and the gang dtg rumah sbb Ieya x pernah dtg lagi rumah kitorang. So pagi tu kami masak lagi nasi. X banyak pon and kami masak fries.

So masa Funday tu ade games-1) Maze Runner 2) Knock'em Sandals 3) Sleepyhead Race 4) Frisbee Kg .. aq masuk semua except Frisbee Kg sbb dah ramai yg masuk. Very fun and exciting. We had lunch together-bihun with ayam bakar(cheese) made specially for us by akak2 BH dan makanan2 lain yg dibawa masing2.

So nah nak spam gambar sepanjang Funday ....


Bring It On ! haha


Macam princess sngat <3


Mummy dan anak2 nya..Haha

Tekun je dengar Kak Dayah explain game Knock'em Sandals
~~padahal tgh blurr lagi tu

Selfie sikit


Sunday, March 6, 2016

Housewarming Regale

Assalamualaikum
Alhamdulillah semalam , housewarming party kami berjalan lancar. Start from 6-9pm. Kitorang start masak lam pukul 1 lebih. Menu kami ialah Makaroni Bakar dan Bubur Lambuk. Air biasa je air Ribena. Ramai jugak yg dtg semalam dan alhamdulillah makanan semua cukup. 

Mmg epic betul la masa masak semalam. Haha Sebab tu first time kitorang masak proper dkt dapur sbb rumah baru kan, so x slalu lg ke dapur. Fridge pon bru dpt so bru la kitorang boleh shopping groceries-barang basah semua. That morning, Syira and Jihan went to Sydney road by tram-bought meat and chicken + other groceries, then singgah Baitul Huda(BH) amik periuk dan seangkatan dgnnya. Me and Erina we just stayed at home-kemas2 rumah dan rebus makaroni.

Lepas je diorang balik. Terus kitorang masak. First,  masak yg Jihan punya-BUBUR LAMBUK. Sebelum diorang balik , Jihan call suruh aku masakkan bubur sbb balik nnti senang Jihan just kena tumis bahan tp masa tu aku mandi so Ery la yg masakkan. And turn out, banyakkk sangat yg Ery masak so Jihan terpaksa asingkan ke tepi. Then dah siap yg Jihan. Kami masak pulak makaroni-aku la Ketua..haha BAJET lakk..hihi Disebabkan x cukup loyang so kami buat separuh goreng dan separuh lagi bakar. Mmg nk dekat pukul 6 baru siap semua.

First yg dtg grup Kak Yam dan yg seusrah dgnnya..haha 2/3 of BH + Mami (housemate K'Aimi) then kawan syira ade dtg-Fatin + Housemates, syar-a and her housemates, Kak Aimi Hassin and her housemates, Kak Afiqah, Kak Dayah + K'Mus & the other suku of BH, Kak Baz, Kak Intan, Kak Fiza , Farhana, Nazeera and Arni and the gang. Alhamdulillah dan terima kasih bnyk kpda yg dtg,

Majlis start dgn bacaan Yassin diketuai oleh akak kiut BH, Kak Maryam then bacaan doa by Kak Fareha. And then MAKAN. Mmg agak bising dan riuh sekali. Tapi best sbb dpt jamu ramai org. Hihi Makanan sedap x sedap belakang kira okay. Hopefully dpt la jumpe diorang lagi.

Masa akak2 BH nak balik, rasa sedih sngt. Kalau boleh x nak kasi diorang balik @ kitorang yg pi duk BH balik..hihi Tapi tu la.. xleh nak clinging dah..kena be independent, bak kata kak Khadijah dah Matured duk umah sendiri.. haha ntah lorr matured ke tak kita ni? persoalan yg belum ada jawapan ..




Saje nk petik caption Kak dayah from Insta (petikan dari surah Al-Anfal)

"Dan (Dia lah) yg menyatu-padukan di antara hati mereka ( yg beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yg ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (8.63)

Our simple notes to BH


Friday, March 4, 2016

STUDY IN AUSTRALIA + Trip to Phillip Island

Assalamulaikum w.b.t
Alhamdulillah on 17th Feb 2016 8.45a.m , me and my friends safely landed at Tullamarine airport, Melbourne. Menunggu agak lama untuk kastam sbb ramai org dan kaunter yg terhad. That day, ade bbrpa org akak yg dtg pickup kitorang from airport. First time kenal Kak Maryam, Ateng dll, sebelum ni just wassap2 je. Hihi Aku dan kawan2 duduk rumah akak senior (BAITUL HUDA-that's what they call their house) coz we didn't get accommodation yet. Lepas smpai je dkt rumah, terus tidur-JET LAG. Then ptg kitorang pergi bank Commonwealth bukak akaun. Then pergi Vodafone and get our new phone numbers.

Dan hari2 seterusnya , bnyk diisi dengan hunting for house. Bnyk rumah yg kitorang pergi inspect. And alhamdulillah about 2 weeks, we already got the house in Cardigan Street. It's actually quite far from our faculty building which is about 20 min walk. Meanwhile, kita enrol for our course-Bachelor of Commerce ~majoring in Accounting & Finance. And untuk breadth subjects aku, jihan and syira amik Business Law. Nak try rasa bljar law. Haha Moga2 boleh cepat faham.

On 21st Feb, Aku & Jihan bersama-sama Ateng, Syira(Syar-A) dan Maisarah pergi dekat Shrine of Remebrance. Sebelum tu, kitorang singgah dekat State Library, then naik tram ke shrine lepastu jl kaki. Masa jln2 kaki nk ke Shrine tu, ade taman...LAWAA sangat...

State Library

With William Shakespeare



Berkerut muka cari Shrine dkt dlm map ..hehe






Then on 25th Feb (Thursday) - we went to Phillip Island. Aku naik satu kereta dengan Kak Yam(driver), Iza(co-driver), Kak Huda & Kak Madihah (UQ) and Syira. Bawak bekal roti makan dlm kereta. Sampai tu, kami pergi Moonlit Sanctuary-Jumpe Baby Roo and families and jugak koala. They are sooo cute. Feed and petting them. Koala mmg pemalas. Tidur and makan je. And masa petting dia, dia sngt jual mahal. haha And WARNING- jgn kacau makanan dia atau pegang tgn dia - sebab takut dia cengkam tgn kita sbb dia ingt makanan..huhu


Apehal tudung aq BULATTT sngt..adoyai..hahaha (gelakkan diri sendiri)

Kiss with Baby Roo

And then kami pergi Cape Woolamai (Beach)- singgah makan dan solat Zuhur. Next, we went to Chocolate Factory. For me yg x suka sngt chocolate so xde la excited sngt nak masuk ctu. Tp best jugak sbb dpt tgk how choc is made. Main games,  amik gmbr and taste free white chocs.

The pictures(the man) is actually made from chocolates

Selepas itu Kami travel pulak ke The Nobbies Phillip Island. Sangat lawaaa. Memang x terkata. Bnyk gila gmbr and video kami amik. Penguin ade tp semua duk dlm rumah. Salin kulit.Haha

Selfie dgn kak Mus + Iza Photobomb




Selfie dgn Kak Yam & Kak Dayah
Oh yerp.. nak jadikan cerita.. kereta yg kami naik dgn kak Yam tu nak habis minyak. Cari stesen minyak tapi x jumpa. dah CUAK gilaaa but then Alhamdulillah jumpa jugak masa otw nk gi San Remo. So lepas isi minyak , kami dinner dekat satu park dekat San Remo. And then bertolak balik to Baitul Huda-Macarthur Road. This trip is soooo exciting cause I get to know new people and feel the nature. Relieve stress and bersyukur dapat lihat kebesaran Allah yg Maha Luas. Hopefully nanti boleh pergi lagi. Kena list ni tempat2 nk pergi. Haha Round2 Australia.

Wednesday, January 13, 2016

Hangout with my girlfriends

Assalamualaikum .. so akhirnya plan yg kitorang bincg nk kuar sama2 mnjadi kenyataan. Mulanya ingt nk buat bulan 12 tp mostly ramai x cuti. Jadinya postponed la ke bulan 1. X semua my girlfriends ade, cuma ad nora pikok n dila. The typoss (nma grup ws kami) yg lain xdpt join. Dila & nora dh cuti tp cik sapikok ade lgi bbrp paper. Kitorang kuar masa pikok ade gap b4 paper strusnya.

Nora dri dungun, dila dri besut naik bas dtg kaytee(K.Terengganu). Tp dila smpai lmbt sebab tertinggal bas. So ptg tu, aq pi amik nora dgn pikok dkt umah pikok sbb nora turun ctu. And then kitorang pi mkn ikan celop tepung dekat kedai pok nong tepi pntai batu rakit. Femes kedai tu, org kate artis pon dtg mkn ctu, cthnya Fynn Jamal. Okey la mknn dia. Sotong udang ikan mmg besar and fresh. Then lepas tu bru gi amik dila dekat depan mcD Gong Badak.

Malam tu, food hunting lagi dekat D'Ganu Steamboat di Pulau Duyung. Ramai jugak org,nasib baik dtg awl. Lepas mghrib trus brtolak pergi ctu. So that night kitong amik yg set 6 org mkn Rm 35 x termsuk drinks. Tp berbaloi la. Pastu ikut korg la nk tmbh ape2-nasi kosong,nasi goreng,abc bla3x

And the next day, pagi rehat je tp ptg tu kitorg pergi karaoke dekt giant. Mcm2 lagu nyanyi habis suara jadi serak. Lagu fav time karok tu ialah bang bang bang-big bang. Sejam karok tp lps kuar diorang cakap mcm rasa nk nyanyi lagi. Xpuas katanya. Tp xde la smpai nk msk lgi, smbung karok dekt rumah je la. Lepas solat asar n mkan, kami pergi pntai teluk ketapang sbb smlm tu dila x pergi pntai. Lepak2 amik gmbr then blik rumah.

Malam tu nk kena hntr pikok blik rumah dia sbb isnin dia ade exam so kasi chance dia study la plak. Hehe Sblum hntr, pergi dinner dekat depn kem askr sekali dengan ana, syah n aini.


Tuesday, December 15, 2015

Cuti2 Melaka

Hello Assalamualaikum. Sihat semua?
Holiday kali ni, kite stu family pi bercuti Melaka. 3hri 2mlm je. Banyak tempat2 menarik dekat Melaka. Almaklumlah bndar bersejarah kan. Thun lepas pun pergi Melaka. My dad suka sangat pergi Melaka. Thun lepas naik menara Taming Sari and pergi Zoo Melaka + other xtvts.

Hari first dtg Melaka pergi Zoo tapi hujan. So cancel plan. Round2 bandar Melaka. Singgah MITC-ade pameran IT. Lepas tu pergi Dataran Pahlawan Megamall-Solat + shopping ~beli luggage bru ntuk letak barang aq nk pergi smbung belajar OZ. Hehe Malam tu ingat nk la gi Dinner dekat Restoran Muara Sungai yg femes tu tapi ramai sngt orang so kitorang singgh makan restoran seafood lain.

Hari kedua, kitorang pergi melawat Kota A'Famosa. Kami pergi dua buah kereta. Satu kereta my big bro bwak, satu lagi mak cik bawak. Unfortunately, kereta yg abang aq bwk tersilap jalan. Aq skali dlm kereta tu. Mak cik aq dh lama smpai dkt A Famosa kitorang stu kereta x smpai sampai lagi. Padahal dah guna wave. Adoyaii.. Tersilap satu simpang je, habis kena pusing balik.

Masa dkt ctu, x naik dah dekat atas Kota A Famosa sbb thun lepas dah naik-setiap kali pergi mesti naik. So thun ni dah penat.huhu Selepas itu, aq diberi mandat jaga/tengok-tengokkan adik2 aq and my cousin sbb my mom,makcik and mak tok aq nk pergi shopping-nak beli dodol,asam pedas,gula melaka bla bla bla ....

Next lepas dah habis shopping kami pergi Tasik Zoo Melaka, main kayak + naik basikal. Sebab tahun lepas dah masuk Zoo so thun ni kitorang just pergi dkt Tasik Zoo je. Bnyk je xtvt dkt Tasik*Zoo-wall climbing,flying fox, kayak, trampoline, berbasikal, archery. Tapi x sempat nak main semua. Sempat kayak je sebab hujan.

Lepas tu mak cik aq kena balik rawang with my big bro sbb dia ade kelas hri Isnin. Tapi kami sekeluarga yg lain still bermalam sehari lgi dkt Melaka. Duk dekat hotel murah dekat bandar Melaka. Esok pagi lepas subuh terus bertolak balik Terengganu.

Begitulah cerita cuti2 kami di Melaka..

Monday, December 14, 2015

Medical Checkup Visa-Australia

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share experience buat medical checkup untuk buat visa. Very easy. Diorang just buat Physical examination + urine test + X-Ray. So masa aq pergi total kos utk smua test dalam MYR 240.00, boleh byr cash atau guna credit card. Aq buat dekat Lifecare Bangsar KL. Ade lagi beberapa panel doctors yg approved by Australian Embassy. Here's the list.


Kota Kinabalu

KPJ Sabah Specialist Hospital
Lorong Bersatu
(off Jalan Damai)
88300 Luyang
Sabah
Telephone: +60 88 270928
Fax: +60 88 82709390
Doctor(s): Dr Teo Chun Lip |Dr Ana Poorani

Kuala Lumpur

Life Care Diagnostic Medical Centre 
1st Floor, Wisma Life Care
5 Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur
Telephone: 1300 222 369, +60 3 2241 3610
Fax: +60 3 2241 1181
Doctor(s): Dr Kee Liang Ong |Dr Su-King Khoo |Dr Chui Khim Siah

Kuching

Wellness Clinic, Normah Medical Specialist Centre
Petra Jaya
PO Box 3298
93764 Kuching
Sarawak
Telephone: +60 82 440 055
Fax: +60 82 313 548
Doctor(s): Dr Aminah Sa'ee |Dr Haji Imran Affendi

Penang

Adventist Wellness Centre
465 Jalan Burma
10350 Georgetown
Penang
Telephone: +60 4 222 7779, 4 222 7732
Fax: +60 4 228 3276
Doctor(s): Dr Yong Fang Yue |Dr Siew Beng Khoo| Dr Edward Nathan


Sebelum pergi, contact la dulu yer. Tanya apa yg patut. Masa aq call, diorang suh dtg by 3 p.m. So nah aq kasi step masa aq buat med checkup dkt Lifecare dulu.

1.) Buat registration dekat Ground Floor. Make sure PASSPORT ada. Korang kena isi satu borang and tandatangan. Make sure tanda tangan dkt borang sama macam dlm passport. Kot2 ade la orang mcm aq ni pi adjust sikit tanda tangan. Habis x valid. Kena isi balik. huhu



2.) Pergi tingkat 4. Lepas kluar lif, akan terus nampak dia punya klinik. Masuk & then, AMBIL NOMBOR-machine sblh pintu. Ntuk yg buat visa, tekan Visa button. Lepas tu tunggu nama korang diambil.

3.) Masa registration, diorang nak PASSPORT. After awhile lepas dia dah isi maklumat kita, dia akan bagi botol urin. So korang kena pi tandas amik urin. Make sure DRINK ALOT OF WATER. Kalau urin test fail, korang kena byar another MYR 15.00 untuk amik balik urin. Dkt toilet diorang ada tulis step untuk amik urin, so make sure follow kalau tak nak re-test.



4.) Lepas tu tunggu dkt kerusi dkt ruang satu lagi. Belakang tempat kita registration. Tunggu nama kena panggil. Then, nurse akan assist kita ke satu bilik untuk timbang berat dan tinggi dan juga ambil gambar. Make sure always bring PASSPORT sbb tu je yang dia nak sepanjang checkup.

5.) Lepas tu nurse akan buat EYE TEST. Tunggu sekejap untuk nama dipanggil for X-RAY. Sape2 yang dah buat X-ray sebelum ni, tak payah bawak film tu sebab memang diorang akan buat jugak sekali lagi. For girls, diorang akan tanya last period korang, so ingt la ye.

6.) Next, tunggu nama dipanggil untuk jumpa doktor. Biasanya agak lama sikit tunggu especially kalau orang ramai and doktor tiada. Doktor akan buat physical examination. Sekejap je dalam bilik doktor, tunggu aje lama.

7.) Then SIAP. Tunggu email daripada Immigration or check online untuk tahu progress visa korang.

Sesiapa yang datang dengan family, diorang tak boleh masuk dalam bilik2 test bersama kita. Tapi ada disediakan ruang menunggu yg selesa. So family boleh tunggu dekat situ.

Go to KL + Taklimat Pre-Departure JPA

Assalamualaikum w.b.t
Hai semua. School holidays guys. So korang semua pergi bercuti ke mana? Atau hanya mereput di rumah. Haha. Me & my family tu pon nasib ja dpt pergi bercuti sbb my dad punya cuti bru lulus. Tp my mum kena tanda kertas periksa STPM bahasa melayu. Habis diangkutnya kertas exam pergi bercuti sekali =P smbil makan angin smbil tanda kertas.

Kitorang stu family bertolak hri isnin (7/12), lepas zuhur ke kl sbb pagi tu I have to settle my medical checkup for JPA. Last minute buat so last minute jugak la dpt result. Not my fault okayy, keadaan x mengizinkan utk buat awal. Plus servis Kuala Trg Speacialist(KTS) mmg lembap.Then pergi bermalam di rumah mak sedara-cik tie di rawang. The next day, sy pergi buat med checkup skali lgi dkt Lifecare KL utk urusan visa. I'll share how to do the med. checkup for visa in another post.~medical checkup visa-Australia

So lepas kitorang bergerak ke Bukit Mahkota, Bangi. Rumah mak cik jugak. Sbb ade baby and sepupu2 yg msih kecik. So nk pergi main ngan diorang.
On 10/12 ade taklimat dengan peg. JPA untuk pelajar yg nk ke Australia dan New Zealand. Start pukul 8.30 smpai tgh hari. Aq masa tu dtg dgn my parents and adik-Aiman tp diorang xley masuk dewan. Kesian kena tunggu aq hbis taklimat. Dah bgtaw suh pi shopping dulu or pergi mana2 sbb mmg lama tp diorang x nak. So diorng duduk dkt gazebo menunggu.

Masa taklimat tu kitorang kena pakai kemeja putih n blazer. Btw jihan x taw kena pakai cmtu. So dia dtg taklimat pakai bju biasa. Nasib baik dia gtaw awal dkt pegawai JPA so that dia x kena marah. ~jihan, sila merajinkan diri check wassap yer. Adoyaii






Tp bila bergmbr sekelas, there were some of our classmates yg tiada. Rasa sngt sedih. Sbb x semua our friends yg dpt fly. Like few of my friends said Auckland will always be Auckland.(nama kelas kitorang). Hopefully diorang yg xdpt fly tabah dan berjaya wherever they are. Yg dpt fly, jgn bangga diri. Always thanks to Allah(bersyukur). Dan smoga Allah sentiasa menjaga kita semua dripada segala cabaran dunia. Will always love Auckland.