Tuesday, August 18, 2015

Perhentian Island ( 2days 1night)

Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak kongsi pengalaman pergi holiday dekt Pulau Perhentian. Kitorang amik pakej..so mmg senang sikit. Smuanya agency tu yg handle.Kita bayar jer service smua diorg prepare. Lagipun classmate kwn aq punyer abg yg own the travelling agency. Kami pergi berlima. ~Umai Dila Nora and Syamad. Supposely ramai lagi nak ikut tp sbb ade kekangan xdapet lorr nk ikut. Xpe la korg..kita gi trip next time lak ea.

So pakej 2 hari 1 mlm ni hrganya RM 135 sorang include penginapan, tmbg bot and snorkeling. Makan minum semua sendiri. Memandangkan kitorg nk jimat sbb mostly mknn kat pualu mahal so kami bwk mknn siap2 dari rumah. Korang bawak la instant maggi ke and yg pling penting..air mineral..ini sngt diperlukan..especially lepas snorkeling..mmg bnyk la minum air sbb dah tertelan bnyk air masin..huhu

Hrga pakej awal mmg RM135 tp tmbah BBQ RM25..xnk pown xpe..tp pndai2 la survive cari mkn.. plus RM5 masa b4 naik bot ntuk tiket pemuliharaan pulau ape ntah..huhu then RM15 extra sbb kitorg nk gi dkt kincir angin..sbb dia x termsuk lam pakej so kena byr asing..so total semua RM180. Berbaloi la jugak..kalau korang pndai cari..ade lagi yg lagi murah.. or kalau korg nk 3hri 2mlm pown ade..

2 hari duk pulau mcm x puas..skrg ni pown xley move on lagi..tempat dia mmg lawa..kitorg start pegi 14/8 (Jumaat) ..bot pukul 9 pagi..mmg tepat2.. Perjalanan naik bot only takes 45 minutes. Smpai2 je kitorg check in, tukar baju then trus pergi snorkeling. Awal2 tu abg bot [Abe Ikre] .. dia bwk tmpt yg shallow dulu..blaja pakai goggles selam2 skit.. lepas tu bru la dia bwk pergi tmpt dlm.. memang lawaaaa sangatt.. x rugi pergi.. mat salleh pown ramai..

Dri pukul 10 snorkeling..kitorg stop dlm pukul 12 stgh cmtu.. Penat tapi SERONOK .. ptg kitorg smbung blik..lepas solat jumaat..pergi tmpt yg bnyk ikan..ikan nemo pown ade..comeyy sngt.. =)
Lepas tu blik..solat asar..then pergi jalan2 dekat kincir angin. Abg bot kasi pilihan nak naik ikut tngga ke nak naik ikut bukit(jungle trekking).. dia ckp kalau tngga penat..so kitorg lalu la ikut bukit..abg tu baik sngt..dia ikut naik smpai atas..tunjuk jalan..kalau yg lain mesti malas nk layan.. beruntung dapat abg bot yg sporting. masa naik bukit tu mmg penat..almaklumlah lama x bersukan..mmg berpeluh habis..huhu kalau kwn x bagi support mmg lama dah stop..haha bila smpai atas mmg xingt dah penat tadi..subhanallah tempat dia mmg lawa sngt..kalau boleh nk amik gmbr je setiap saat.. pemandangan dari atas mmg cantik..

Next day xde buat pape..free schedule..aq dila ngan nora tido jer pagi tu..sbb bot pukul 12 lbih..so relax2 je la..tp umai ngan ira-syamad diorang kluar pi jalan2..tmpt kitorg ade masjid besar..cntik..berkilau-kilau dari jauh.. tmpt ni kampung skit.. tp penginapan dia ok la..ade A/C..katil satu queen satu single..berbaloi aa..

Kepada sesiapa yg nak pergi memang disyorkan sangat.. DAH PERGI SEKALI RASA MACAM NK PERGI LAGI .. =D

nah belanja gmbr skit..







Dila dah penat. hehe  









No comments:

Post a Comment