Tuesday, December 15, 2015

Cuti2 Melaka

Hello Assalamualaikum. Sihat semua?
Holiday kali ni, kite stu family pi bercuti Melaka. 3hri 2mlm je. Banyak tempat2 menarik dekat Melaka. Almaklumlah bndar bersejarah kan. Thun lepas pun pergi Melaka. My dad suka sangat pergi Melaka. Thun lepas naik menara Taming Sari and pergi Zoo Melaka + other xtvts.

Hari first dtg Melaka pergi Zoo tapi hujan. So cancel plan. Round2 bandar Melaka. Singgah MITC-ade pameran IT. Lepas tu pergi Dataran Pahlawan Megamall-Solat + shopping ~beli luggage bru ntuk letak barang aq nk pergi smbung belajar OZ. Hehe Malam tu ingat nk la gi Dinner dekat Restoran Muara Sungai yg femes tu tapi ramai sngt orang so kitorang singgh makan restoran seafood lain.

Hari kedua, kitorang pergi melawat Kota A'Famosa. Kami pergi dua buah kereta. Satu kereta my big bro bwak, satu lagi mak cik bawak. Unfortunately, kereta yg abang aq bwk tersilap jalan. Aq skali dlm kereta tu. Mak cik aq dh lama smpai dkt A Famosa kitorang stu kereta x smpai sampai lagi. Padahal dah guna wave. Adoyaii.. Tersilap satu simpang je, habis kena pusing balik.

Masa dkt ctu, x naik dah dekat atas Kota A Famosa sbb thun lepas dah naik-setiap kali pergi mesti naik. So thun ni dah penat.huhu Selepas itu, aq diberi mandat jaga/tengok-tengokkan adik2 aq and my cousin sbb my mom,makcik and mak tok aq nk pergi shopping-nak beli dodol,asam pedas,gula melaka bla bla bla ....

Next lepas dah habis shopping kami pergi Tasik Zoo Melaka, main kayak + naik basikal. Sebab tahun lepas dah masuk Zoo so thun ni kitorang just pergi dkt Tasik Zoo je. Bnyk je xtvt dkt Tasik*Zoo-wall climbing,flying fox, kayak, trampoline, berbasikal, archery. Tapi x sempat nak main semua. Sempat kayak je sebab hujan.

Lepas tu mak cik aq kena balik rawang with my big bro sbb dia ade kelas hri Isnin. Tapi kami sekeluarga yg lain still bermalam sehari lgi dkt Melaka. Duk dekat hotel murah dekat bandar Melaka. Esok pagi lepas subuh terus bertolak balik Terengganu.

Begitulah cerita cuti2 kami di Melaka..

Monday, December 14, 2015

Medical Checkup Visa-Australia

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni nak share experience buat medical checkup untuk buat visa. Very easy. Diorang just buat Physical examination + urine test + X-Ray. So masa aq pergi total kos utk smua test dalam MYR 240.00, boleh byr cash atau guna credit card. Aq buat dekat Lifecare Bangsar KL. Ade lagi beberapa panel doctors yg approved by Australian Embassy. Here's the list.


Kota Kinabalu

KPJ Sabah Specialist Hospital
Lorong Bersatu
(off Jalan Damai)
88300 Luyang
Sabah
Telephone: +60 88 270928
Fax: +60 88 82709390
Doctor(s): Dr Teo Chun Lip |Dr Ana Poorani

Kuala Lumpur

Life Care Diagnostic Medical Centre 
1st Floor, Wisma Life Care
5 Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur
Telephone: 1300 222 369, +60 3 2241 3610
Fax: +60 3 2241 1181
Doctor(s): Dr Kee Liang Ong |Dr Su-King Khoo |Dr Chui Khim Siah

Kuching

Wellness Clinic, Normah Medical Specialist Centre
Petra Jaya
PO Box 3298
93764 Kuching
Sarawak
Telephone: +60 82 440 055
Fax: +60 82 313 548
Doctor(s): Dr Aminah Sa'ee |Dr Haji Imran Affendi

Penang

Adventist Wellness Centre
465 Jalan Burma
10350 Georgetown
Penang
Telephone: +60 4 222 7779, 4 222 7732
Fax: +60 4 228 3276
Doctor(s): Dr Yong Fang Yue |Dr Siew Beng Khoo| Dr Edward Nathan


Sebelum pergi, contact la dulu yer. Tanya apa yg patut. Masa aq call, diorang suh dtg by 3 p.m. So nah aq kasi step masa aq buat med checkup dkt Lifecare dulu.

1.) Buat registration dekat Ground Floor. Make sure PASSPORT ada. Korang kena isi satu borang and tandatangan. Make sure tanda tangan dkt borang sama macam dlm passport. Kot2 ade la orang mcm aq ni pi adjust sikit tanda tangan. Habis x valid. Kena isi balik. huhu



2.) Pergi tingkat 4. Lepas kluar lif, akan terus nampak dia punya klinik. Masuk & then, AMBIL NOMBOR-machine sblh pintu. Ntuk yg buat visa, tekan Visa button. Lepas tu tunggu nama korang diambil.

3.) Masa registration, diorang nak PASSPORT. After awhile lepas dia dah isi maklumat kita, dia akan bagi botol urin. So korang kena pi tandas amik urin. Make sure DRINK ALOT OF WATER. Kalau urin test fail, korang kena byar another MYR 15.00 untuk amik balik urin. Dkt toilet diorang ada tulis step untuk amik urin, so make sure follow kalau tak nak re-test.



4.) Lepas tu tunggu dkt kerusi dkt ruang satu lagi. Belakang tempat kita registration. Tunggu nama kena panggil. Then, nurse akan assist kita ke satu bilik untuk timbang berat dan tinggi dan juga ambil gambar. Make sure always bring PASSPORT sbb tu je yang dia nak sepanjang checkup.

5.) Lepas tu nurse akan buat EYE TEST. Tunggu sekejap untuk nama dipanggil for X-RAY. Sape2 yang dah buat X-ray sebelum ni, tak payah bawak film tu sebab memang diorang akan buat jugak sekali lagi. For girls, diorang akan tanya last period korang, so ingt la ye.

6.) Next, tunggu nama dipanggil untuk jumpa doktor. Biasanya agak lama sikit tunggu especially kalau orang ramai and doktor tiada. Doktor akan buat physical examination. Sekejap je dalam bilik doktor, tunggu aje lama.

7.) Then SIAP. Tunggu email daripada Immigration or check online untuk tahu progress visa korang.

Sesiapa yang datang dengan family, diorang tak boleh masuk dalam bilik2 test bersama kita. Tapi ada disediakan ruang menunggu yg selesa. So family boleh tunggu dekat situ.

Go to KL + Taklimat Pre-Departure JPA

Assalamualaikum w.b.t
Hai semua. School holidays guys. So korang semua pergi bercuti ke mana? Atau hanya mereput di rumah. Haha. Me & my family tu pon nasib ja dpt pergi bercuti sbb my dad punya cuti bru lulus. Tp my mum kena tanda kertas periksa STPM bahasa melayu. Habis diangkutnya kertas exam pergi bercuti sekali =P smbil makan angin smbil tanda kertas.

Kitorang stu family bertolak hri isnin (7/12), lepas zuhur ke kl sbb pagi tu I have to settle my medical checkup for JPA. Last minute buat so last minute jugak la dpt result. Not my fault okayy, keadaan x mengizinkan utk buat awal. Plus servis Kuala Trg Speacialist(KTS) mmg lembap.Then pergi bermalam di rumah mak sedara-cik tie di rawang. The next day, sy pergi buat med checkup skali lgi dkt Lifecare KL utk urusan visa. I'll share how to do the med. checkup for visa in another post.~medical checkup visa-Australia

So lepas kitorang bergerak ke Bukit Mahkota, Bangi. Rumah mak cik jugak. Sbb ade baby and sepupu2 yg msih kecik. So nk pergi main ngan diorang.
On 10/12 ade taklimat dengan peg. JPA untuk pelajar yg nk ke Australia dan New Zealand. Start pukul 8.30 smpai tgh hari. Aq masa tu dtg dgn my parents and adik-Aiman tp diorang xley masuk dewan. Kesian kena tunggu aq hbis taklimat. Dah bgtaw suh pi shopping dulu or pergi mana2 sbb mmg lama tp diorang x nak. So diorng duduk dkt gazebo menunggu.

Masa taklimat tu kitorang kena pakai kemeja putih n blazer. Btw jihan x taw kena pakai cmtu. So dia dtg taklimat pakai bju biasa. Nasib baik dia gtaw awal dkt pegawai JPA so that dia x kena marah. ~jihan, sila merajinkan diri check wassap yer. Adoyaii






Tp bila bergmbr sekelas, there were some of our classmates yg tiada. Rasa sngt sedih. Sbb x semua our friends yg dpt fly. Like few of my friends said Auckland will always be Auckland.(nama kelas kitorang). Hopefully diorang yg xdpt fly tabah dan berjaya wherever they are. Yg dpt fly, jgn bangga diri. Always thanks to Allah(bersyukur). Dan smoga Allah sentiasa menjaga kita semua dripada segala cabaran dunia. Will always love Auckland.