Monday, March 14, 2016

FUNDay on Sunday 2016

Hai semua. Morning uolls. Assalamualaikum w.b.t
So pagi ni, I wanna  update with my new stories. Last sunday, akak2 BH buat satu event yg dinamakan Funday. Kak Husna was the main lead in organizing this event. ade games and makan2. Event ni dibuat untuk eratkan lagi bonding, relieve stress dan have fun.

The event actually start at 9, however me and my other housemates were a bit a late cozzz hehe. Bukan sbb bangun lewat, tapi kitorang masak sikit pagi tu-nasi ayam. We already cook Nasi ayam for dinner malam sblum tu, tetapi nasi dan ayam dah habis sbb kitorang ajak Arni and the gang dtg rumah sbb Ieya x pernah dtg lagi rumah kitorang. So pagi tu kami masak lagi nasi. X banyak pon and kami masak fries.

So masa Funday tu ade games-1) Maze Runner 2) Knock'em Sandals 3) Sleepyhead Race 4) Frisbee Kg .. aq masuk semua except Frisbee Kg sbb dah ramai yg masuk. Very fun and exciting. We had lunch together-bihun with ayam bakar(cheese) made specially for us by akak2 BH dan makanan2 lain yg dibawa masing2.

So nah nak spam gambar sepanjang Funday ....


Bring It On ! haha


Macam princess sngat <3


Mummy dan anak2 nya..Haha

Tekun je dengar Kak Dayah explain game Knock'em Sandals
~~padahal tgh blurr lagi tu

Selfie sikit


Sunday, March 6, 2016

Housewarming Regale

Assalamualaikum
Alhamdulillah semalam , housewarming party kami berjalan lancar. Start from 6-9pm. Kitorang start masak lam pukul 1 lebih. Menu kami ialah Makaroni Bakar dan Bubur Lambuk. Air biasa je air Ribena. Ramai jugak yg dtg semalam dan alhamdulillah makanan semua cukup. 

Mmg epic betul la masa masak semalam. Haha Sebab tu first time kitorang masak proper dkt dapur sbb rumah baru kan, so x slalu lg ke dapur. Fridge pon bru dpt so bru la kitorang boleh shopping groceries-barang basah semua. That morning, Syira and Jihan went to Sydney road by tram-bought meat and chicken + other groceries, then singgah Baitul Huda(BH) amik periuk dan seangkatan dgnnya. Me and Erina we just stayed at home-kemas2 rumah dan rebus makaroni.

Lepas je diorang balik. Terus kitorang masak. First,  masak yg Jihan punya-BUBUR LAMBUK. Sebelum diorang balik , Jihan call suruh aku masakkan bubur sbb balik nnti senang Jihan just kena tumis bahan tp masa tu aku mandi so Ery la yg masakkan. And turn out, banyakkk sangat yg Ery masak so Jihan terpaksa asingkan ke tepi. Then dah siap yg Jihan. Kami masak pulak makaroni-aku la Ketua..haha BAJET lakk..hihi Disebabkan x cukup loyang so kami buat separuh goreng dan separuh lagi bakar. Mmg nk dekat pukul 6 baru siap semua.

First yg dtg grup Kak Yam dan yg seusrah dgnnya..haha 2/3 of BH + Mami (housemate K'Aimi) then kawan syira ade dtg-Fatin + Housemates, syar-a and her housemates, Kak Aimi Hassin and her housemates, Kak Afiqah, Kak Dayah + K'Mus & the other suku of BH, Kak Baz, Kak Intan, Kak Fiza , Farhana, Nazeera and Arni and the gang. Alhamdulillah dan terima kasih bnyk kpda yg dtg,

Majlis start dgn bacaan Yassin diketuai oleh akak kiut BH, Kak Maryam then bacaan doa by Kak Fareha. And then MAKAN. Mmg agak bising dan riuh sekali. Tapi best sbb dpt jamu ramai org. Hihi Makanan sedap x sedap belakang kira okay. Hopefully dpt la jumpe diorang lagi.

Masa akak2 BH nak balik, rasa sedih sngt. Kalau boleh x nak kasi diorang balik @ kitorang yg pi duk BH balik..hihi Tapi tu la.. xleh nak clinging dah..kena be independent, bak kata kak Khadijah dah Matured duk umah sendiri.. haha ntah lorr matured ke tak kita ni? persoalan yg belum ada jawapan ..




Saje nk petik caption Kak dayah from Insta (petikan dari surah Al-Anfal)

"Dan (Dia lah) yg menyatu-padukan di antara hati mereka ( yg beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yg ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana." (8.63)

Our simple notes to BH


Friday, March 4, 2016

STUDY IN AUSTRALIA + Trip to Phillip Island

Assalamulaikum w.b.t
Alhamdulillah on 17th Feb 2016 8.45a.m , me and my friends safely landed at Tullamarine airport, Melbourne. Menunggu agak lama untuk kastam sbb ramai org dan kaunter yg terhad. That day, ade bbrpa org akak yg dtg pickup kitorang from airport. First time kenal Kak Maryam, Ateng dll, sebelum ni just wassap2 je. Hihi Aku dan kawan2 duduk rumah akak senior (BAITUL HUDA-that's what they call their house) coz we didn't get accommodation yet. Lepas smpai je dkt rumah, terus tidur-JET LAG. Then ptg kitorang pergi bank Commonwealth bukak akaun. Then pergi Vodafone and get our new phone numbers.

Dan hari2 seterusnya , bnyk diisi dengan hunting for house. Bnyk rumah yg kitorang pergi inspect. And alhamdulillah about 2 weeks, we already got the house in Cardigan Street. It's actually quite far from our faculty building which is about 20 min walk. Meanwhile, kita enrol for our course-Bachelor of Commerce ~majoring in Accounting & Finance. And untuk breadth subjects aku, jihan and syira amik Business Law. Nak try rasa bljar law. Haha Moga2 boleh cepat faham.

On 21st Feb, Aku & Jihan bersama-sama Ateng, Syira(Syar-A) dan Maisarah pergi dekat Shrine of Remebrance. Sebelum tu, kitorang singgah dekat State Library, then naik tram ke shrine lepastu jl kaki. Masa jln2 kaki nk ke Shrine tu, ade taman...LAWAA sangat...

State Library

With William Shakespeare



Berkerut muka cari Shrine dkt dlm map ..hehe






Then on 25th Feb (Thursday) - we went to Phillip Island. Aku naik satu kereta dengan Kak Yam(driver), Iza(co-driver), Kak Huda & Kak Madihah (UQ) and Syira. Bawak bekal roti makan dlm kereta. Sampai tu, kami pergi Moonlit Sanctuary-Jumpe Baby Roo and families and jugak koala. They are sooo cute. Feed and petting them. Koala mmg pemalas. Tidur and makan je. And masa petting dia, dia sngt jual mahal. haha And WARNING- jgn kacau makanan dia atau pegang tgn dia - sebab takut dia cengkam tgn kita sbb dia ingt makanan..huhu


Apehal tudung aq BULATTT sngt..adoyai..hahaha (gelakkan diri sendiri)

Kiss with Baby Roo

And then kami pergi Cape Woolamai (Beach)- singgah makan dan solat Zuhur. Next, we went to Chocolate Factory. For me yg x suka sngt chocolate so xde la excited sngt nak masuk ctu. Tp best jugak sbb dpt tgk how choc is made. Main games,  amik gmbr and taste free white chocs.

The pictures(the man) is actually made from chocolates

Selepas itu Kami travel pulak ke The Nobbies Phillip Island. Sangat lawaaa. Memang x terkata. Bnyk gila gmbr and video kami amik. Penguin ade tp semua duk dlm rumah. Salin kulit.Haha

Selfie dgn kak Mus + Iza Photobomb




Selfie dgn Kak Yam & Kak Dayah
Oh yerp.. nak jadikan cerita.. kereta yg kami naik dgn kak Yam tu nak habis minyak. Cari stesen minyak tapi x jumpa. dah CUAK gilaaa but then Alhamdulillah jumpa jugak masa otw nk gi San Remo. So lepas isi minyak , kami dinner dekat satu park dekat San Remo. And then bertolak balik to Baitul Huda-Macarthur Road. This trip is soooo exciting cause I get to know new people and feel the nature. Relieve stress and bersyukur dapat lihat kebesaran Allah yg Maha Luas. Hopefully nanti boleh pergi lagi. Kena list ni tempat2 nk pergi. Haha Round2 Australia.